Irrigatie en SPURT-sproeisystemen

Waarom SPURT ?

Wat is er na de vakantie nog van mijn tuin over. Voor de huiskamerplanten is er nog wel eens een aardige buurvrouw, die de zorg tijdelijk overneemt. Voor de tuin ligt dat vaak anders.
Een foto van de tuin

Van een gewone voor- of achtertuin is er na een niet al te droge zomer en een niet al te lange vakantie nog wel wat over. Voor een moestuin kan het tot een misoogst leiden.
Een ander probleem kan zijn dat u voor het besproeien van gewassen op een sloot bent aangewezen. Het kan op den duur bijzonder vervelend zijn als u eens naar uw tuintje wil om van de rust te genieten of om juist intensief met uw hobby (de tuin) bezig te zijn en u moet eerst nog met de nodige gieters lopen, zodat er minder tijd voor de leuke dingen overblijft. Altijd blijft er de verplichting om af en toe naar uw tuin te moeten gaan, louter om uw gewassen te bevochtigen en wel het beste 's nachts omdat er dan minder verdamping is en de planten niet kunnen verbranden.

Nog een vervelend iets: Als u vruchtbomen heeft, is het leuk als u daar aan het eind van het seizoen van kan plukken. De laatste jaren is het regelmatig voorgekomen, dat mensen geen enkele pruim of peer van eigen bodem hebben kunnen nuttigen, omdat in april de bloesem is bevroren. Een oplossing was geweest om de vruchten bij vorst te besproeien, maar wie gaat er 's nachts bij die kou zijn bed uit?

Voor al deze problemen heeft SPURT een oplossing:

Volledig automatisch werkende besproeiingssystemen.

Spurt animatie

Tuin sproeisysteem

De mogelijkheden hiervan zijn:

Afhankelijk van de weersgesteldheid wordt er meer of minder gesproeid. Bij voorkeur wordt gebruik gemaakt van een zonnepaneel voor energieopwekking en waarmee tevens de hoeveelheid licht gemeten kan worden. Het systeem onderscheidt nacht /dag/ bewolkt weer en helder of zonnig weer. Het aantal zonminuten per dag wordt geteld en daarmee het aantal minuten sproeien berekend. Het systeem maakt geen gebruik van vochtsensors, deze zijn te plaatsgebonden. Eventueel kan een regenmeter worden aangesloten, waardoor de sproeitijd kan worden gereduceerd. Er wordt 's avonds, na het invallen van de duisternis, gesproeid. Het aantal sproeiminuten wordt berekend en het sproeien begint. Aangezien veel pompen niet geschikt zijn voor continu gebruik, wordt het sproeien regelmatig onderbroken. Indien de regelaar twee pompsturingen bevat, wordt afwisselend een van beide pompen voor een bepaalde tijd geactiveerd. Na afloop van het programma is het systeem in rust totdat het licht wordt, waarna opnieuw het aantal uren zon wordt geteld.
Dus hoe meer zon, des te meer zal er worden gesproeid.

Kas sproeisysteem


De mogelijkheden hiervan zijn:

Per dag kan er tweemaal gesproeid worden. Overdag wordt afhankelijk van de hoeveelheid licht met variabele tussenposen een pomp aangestuurd voor een druppelsysteem. Bij zonsopkomst/ondergang wordt een raam opengezet of gesloten.


Kosten

Als er geen 230 V aansluiting aanwezig is, dan zal de energie moeten worden opgewekt, geregeld en bewaard. SPURT heeft gekozen voor een duurzame en milieuvriendelijke methode. Niet de goedkoopste, zonnepanelen zijn nogal prijzig: een exemplaar voor een flinke tuin kost al gauw enkele honderden euro's. De rest van de kosten (accu, bekabeling, computerregelaar, pompen en sproeiers) komen uit op een gelijkwaardig bedrag. Gelukkig zijn de SPURT regelcomputers goedkoop.

Conclusie

Door een aantal problemen in de volkstuin is na een experimentele fase een sproeiregelaar ontstaan, die aan de meeste eisen voldoet. Hieruit is SPURT ontstaan. Sinds begin 1997 zijn op verscheidene plaatsen met succes installaties geplaatst. Nog steeds worden er ten behoeve van de gebruikers aanpassingen gedaan.
Voor een overzicht van alle ontwikkelingen van Spurt, klik hier.

Word ook de trotse eigenaar van een automatisch sproeisysteem:
U heeft meer tijd over om leuke dingen te doen, hoeft zich geen zorgen te maken bij naderende nachtvorst en kunt 's zomers met een gerust hart met vakantie gaan: alles is geregeld.
Het systeem behoeft nauwelijks onderhoud en u bent geen kosten kwijt voor energie en water. Vergeleken met andere tuinen staan uw planten er frisser bij en wellicht is de opbrengst hoger.
Sprink by hand

SPURT sproeit als u slaapt

Voor meer informatie:
SPURT sproeisystemen
Ouderkerk aan den IJssel
www.spurt-sproeisystem.nl